Yorum İstiyoruz, tek kanallı video yerleştirme, 9’, 2007-15
https://www.youtube.com/watch?v=ZbLoFGUBt8w

Kaos GL “Gelecek Queer” Sergisi – ARK Kültür

28.12.2015 – 07.02.2016

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği üyesi travesti ve trans bireyler 17 Temmuz 2007’de Ankara Sıhhiye’deki İş ve İşçi Bulma Kurumu binası önünde eğitim, barınma iş ve sosyal haklardan mahrum bırakıldıkları nedeniyle basın açıklaması yaptılar ve ardından İş ve İşçi Bulma Kurumu’na toplu dilekçe vermek üzere girmek istediler. Polislerin ve güvenlik görevlilerinin engellemesiyle karşılaştıklarında dernek avukatının “İş ve İşçi Bulma Kurumu kamusal bir alandır, lütfen geçişlerine engel olmayın” uyarısı sonucu travesti ve trans bireyler içeri alındılar ve dilekçelerini verdikten sonra kurumdan ayrıldılar.

Bu eylemin kaydını iki gün sonra Karahaber videosu olarak “İş İstiyoruz” başlığıyla youtube’a yükledik. Zamanla videonun yoğun olarak izlendiğini, bunun internet arama motorlarına girilen anahtar kelimelerle ilgili olduğunu anladık. Eylem videosu yüklenmesinden yaklaşık 8 yıl sonra 750 bin izlemeye ulaştı. Video hakkında yapılmış 500’ün üzerinde yorum bulunuyor. İzlenme sayısı trans bireylerin hak mücadelesi ve homofobi karşıtlığının görünürlüğü açısından ilk anda sevindirici olsa da, videoya yapılan yorumlarda homofobiden ırkçılığa uzanan derin ve kemikleşmiş nefret söyleminin izlerini görmek korkutucu.

Bu aşamada sergi alanı içerisinde izleyicilere videoya (yeniden) yorum yazma imkanı tanıyarak mevcut ayrımcı, ırkçı anlatımlara karşı geliştirilecek sözleri çoğaltalım istiyoruz. Ayrımcılık karşıtı bir eylemi ve ardından bu eyleme yapılan yorumları birlikte düşündüğümüzde, nefret söylemlerini hem görünür hem de müdahale edilebilir bir hale sokmak adına videoyu yorumları ile birlikte sergiliyoruz. Yapılan homofobik ve ırkçı yorumları, izleyicilerin odaya her girişinde biraz daha soluklaştırdığı zemine yazıladık. İzleyicilerden mümkünse duvara yazılacak anti homofobik içeriğe sahip (yeni) yorumlar yazmasını istiyoruz.

Herhangi bir görsel kaydın bir video-habere, eyleme, belgesele ya da sanat eserine dönüşmesi bu görsel kaydın sunumu ve içeriğiyle de doğrudan ilgili. Bunun geçişkenliğini sorgulamak, görünür olanın politik eyleme dönüştüğü alanlarda bir görsel kaydı ve bu kayıt üzerine yapılmış yorumları sergi nesnesi olmaktan çıkararak müdahaleye alan açmak, sanatsal üretimin izleyiciyi eylemsiz kılan sınırlarını da sorgulamak anlamı taşıyor.