2000’lerde Ankara’da sokaklarda kendisini vareden Karahaber Video Kolektifi’den alıntı: “Hatırlamak o rüyayı yeniden görmek, bir görüntüye geri dönmekse aslında bu kent anılarını neremize yazar? Bu kent sırlarını bize emanet eder mi bütün çatlaklarından ona bakmazsak? Unutamadığımız bir şey yaşamamışsak, nedir unutturmak istemediğimiz şey?”

Şehre çatlaklarından sızan ışıklardan, doğanın ve bu toprakların eski sakinlerinin şehirle çarpışmasının temize çekilmiş izlerinden bakarsak, bu şehri yeniden görebilir miyiz? Çatlaklar, modern şehirlerin istenmeyen arızaları, bozukluklarıdır. Üzerinin örtülmesi, boyanması gerekir. Çatlakların üzerine atılan ışıldayan boyaları bize bugünü yaşamayı öğütler/dayatır. Bugün dediğimiz de dünün temize çekilmiş formudur. Biz bu temize çekilen formlardaki hatalardan / kırıklardan şehre bakmaya çalıştığımızda gayrı resmi bir tarihle karşılaşırız.

Gayrı resmi tarih de atıklarda / artıklarda / çöplerde / kanalizasyonlarda saklanır. Gayrı resmi tarih, doğanın eksiltilerek bilinçlendirildiği bir şehrin bilinçaltıdır. Acılar, katliamlar, savaşlar anıtlarla, heykellerle çözülür. “Yüzleşmek” bir tür düşünsel inceliktir iktidar algısı için. Yine de yüzleşme figürleri, şehri daha da “güzelleştirmek” adına gerçekleştirilir. Böylece geçmişin acılarını estetize ederek güzelleşen şehir, neyin nasıl hatırlanması gerektiği algısını bize dayatır. Nitelik ön plana çıkar, kalite vurgusu yapılır acıdan bile bahsedilirken. Yine de çatlaklar bir yerde istenmeyen ışığı şehrin belirli yerlerine yansıtır. Görüntü kendisini izleyen gözlerden saklamak için yansımaya, gölgeye dönüşür.

Artık ve çöp de burada temizlenir. Şehrin algılarımızı yönetmesine karşı koyamayız bu düzen içerisinde. Ancak çatlaklar, ve kırık imajlar bize bir yerlerde bir şeyler çağrıştırır. Navigasyonun dışına çıkarız bu çatlaklara, çöplere, kanalizasyonlara, yıkıntılara gölgelere ve yansımalara bakmaya başladığımızda. Bu bakışı arayarak şehri izleyebilmek, şehrin bizi izlediği alanların dışında kalabilmek ve kendi gayrı resmi bakışımızı kaydederek düşünmek için bu atölyeyi yapmaya heves etmekteyiz.

Artıkişler Video Kolektifi  / 2018-19 Melbourne